loader icon

WELCOME

COZINHA DA TERRA

Presentation

Cozinha da Terra

The old house of wealthy farmers of the 17th century remains intact, comfortable, welcoming and refined, contributing for a unique and memorable gastronomic experience for those who visit us. At Cozinha da Terra we open the doors to our restaurant, inviting you to live an experience of senses and flavors and to travel back in time.

The relationship with the surrounding rurality, the selection of products and the human warmth make Cozinha da Terra a place to return to. The wooden beam ceilings, the simple and rustic decoration and the well preserved and restless wood oven, transform this house into an intimate and timeless space, where gastronomy intertwines with the roots of our culture.

Here, at Cozinha da Terra, we maintain traditions allowing those who visit us to feel the nostalgia of past times. Come to Cozinha da Terra and enjoy the taste of our passion.

Schedule

Tuesdays we open specially for groups

Wednesday to Sunday

12:30 to 15:00

Wednesday and Thursday

19:30 to 22:00
(For groups of 12 or more people)

Friday and Saturday

19:30 to 22:00

Teresa Ruão

Cozinha da Terra

Born and raised in “Casa de Louredo”, a rural house that dates back to the beginning of our nationality, Teresa Ruão is a destinguished person in the world of traditional Portuguese cuisine.
She keeps fond memories of this house, ruled by the motto and inspiration of noble welcoming and the art of a good service, .

Since childhood she recalls the buzz and bustle around the kitchen, a privileged space in this house, where meticulous meals were prepared for friends and guests.

Self-taught par excellence she is the living proof of those who love the past, treating it with wisdom, transforming it into a delicious present.
Her “Cozinha da Terra” is a place to socialize and appreciate the best of traditional Portuguese cuisine, with the unmistakable flavor of old recipes.

Appetizers

1,50€

Enrolada numa base de massa simples, bem fina e estaladiça, recheada com fumeiros e queijo.

Base estar numa receita antiga que aprendi, o produto final está na intuição. De realçar ainda que estas maravilhas são produzidas na Cozinha da Terra.

1,50€

Tão afamado e tradicional bacalhau, muito fofinhas, a parecer sonhos, feitas com ovos caseiros e aromatizadas com ervas do nosso quintal.

Os nossos Legumes gratinados são saudáveis, nutritivos, muito saborosos é uma boa sugestão de entrada.

Main course

35€

Rojões no “pingue” com castanhas, e papas de sarrabulho

Regado com a calda da cozedura e molho de ervas finas

High fillet codfish, poached and served inside a bread in a vegetable bed, cooked in the oven before going to your table.

This duck rice dish, presented at the National Gastronomy Contest in 2002, granted Cozinha da Terra the 1st prize at national level in Portugal.

Desserts

5.20€

Tarte de maçã confeccionada com a nossa saborosa maçã reineta, é servida morna com nata e canela. Pouco doce mas intensamente deliciosa.

Queque de noz cozido na hora servido com gelado de ovos moles e creme de ovos

Make your online reservation here

Easily book your table online

Make your reservation here

Reservations must be made more than 24 hours in advance and are subject to confirmation.

NOTE: After sending your reservation request please wait for confirmation from management to guarantee your booking.

circle

Contacts

Where to find us

Our location

Get in touch with us

Cozinha da Terra

Awards

Our awards over the years

1999

3º Prémio do concurso de gastronomia Capão à Freamunde

2000

1º Prémio do concurso de gastronomia “Capão à Freamunde”

2001

1º Prémio do concurso de gastronomia “Capão à Freamunde”

2002

1º Classificado do Concurso Nacional De Gastronomia da Região do Douro Litoral e Minho , na categoria de “Carne” (Arroz de Pato)

2002

1º Classificado do Concurso Nacional de Gastronomia (a nível nacional), também com o mesmo prato de “carne” (arroz de pato)

2004

Criação e desenvolvimento de um doce regional “Cavaco” com patente registada

2005

Distinção como restaurante “Garfo de Ouro” pelo livro Boa Cama Boa Mesa

2005

Premio Gastronómico Panela ao Lume, atribuído pela “Confraria Panela ao Lume” na Categoria de “Restaurante Tradicional”

2006

Distinção como restaurante “Garfo de Ouro” pelo livro Boa Cama Boa Mesa

2007

Distinção como restaurante “Garfo de Ouro” pelo livro Boa Cama Boa Mesa

2009

Considerado um dos 100 melhores restaurantes de Portugal em escolha feita por 4 dos maiores Chefs Nacionais de Cozinha, publicada pela revista Sábado

2009

Revista Visão Gourmet, incluiu o Queque de Noz com Ovos Moles, da Cozinha da Terra uma das 10 melhores sobremesas de Portugalo

2012

Distinção como restaurante “Garfo de Ouro” pelo livro Boa Cama Boa Mesa

2013

Distinção como restaurante “Garfo de Ouro” pelo livro Boa Cama Boa Mesa

2013

Prémio W-spot

2015

Distinção como restaurante “Garfo de Ouro” pelo livro Boa Cama Boa Mesa

Casa de Louredo

Looking for a place to stay in a rural setting. Stay with us for a complete gastronomical experience

Click here